De frivilliges opgaver

Vært ved middags- og aftensmåltider

Værtsfunktionen ved måltider er en kerneopgave for de frivillige og den opgave, som vi bruger flest frivillig-ressourcer til. Den frivillige dækker et smukt middags- eller aftenbord med lys, blomster og servietter, sørger for servering af maden og bidrager til, at der bliver en samtale og et fællesskab ved bordet for de patienter og pårørende, der har lyst til at spise sammen i spisestuen.

Besøgsven for patienter på hospice og patienter i eget hjem, hvis de har kontakt til Team for Lindrende Behandling

Som frivillig besøgsven støtter og aflaster den frivillige patienten og de pårørende, hvis de ønsker det. Kernen i samværet er nærvær, omsorg og adspredelse – et andet menneskes nærvær ud over medarbejderne.
En besøgsven til udskrevne borgere i eget hjem kan bl.a. være aflastning af pårørende, der under den frivilliges besøg i hjemmet kan få et tiltrængt ”frikvarter”.

Vanding og pleje af planter og blomster

Frivillige står for pasning af de mange grønne planter og blomster på hospice, både i haven, i orangeriet, på patientstuerne og i husets fællesarealer.

Havearbejde

Frivillige står for at passe vores smukke Hospicehave. Der plantes, luges og laves et stort stykke havearbejde på alle årstider, så haven altid fremstår fin.

Aftensang

Frivillige synger og spiller  1 gang om ugen 10-12 sange fra højskolesangbogen. Aftensangen foregår i spisestuen og kan transmitteres til patientstuerne. Patienter og pårørende  inviteres også til at komme og synge med.

Gudstjenester

Frivillige hjælper til når Hospicepræsten afholder Gudstjenester i alrummet på Hospice.

Minikoncerter

Frivillige medvirker ved musik- og sangarrangementer på Hospice. Det kån både være som arrangør og som praktisk hjælp.

Foredrag ved informationsarrangementer i og udenfor hospice

De frivillige er med til at udbrede kendskabet til hospice og den frivillige indsats – bl.a. i foreninger, loger, menighedsråd m.m.
Kontakt os på stoetteforening@hospice-aalborg.dk eller tlf. 4033 2736. Et foredrag koster kr. 800,- og befordringsgodtgørelse.

Udvalg

Det frivillige arbejde og de forskellige aktiviteter koordineres og udvikles i forskellige udvalg der består af frivillige, frivilligkoordinator og en repræsentant fra bestyrelsen.

Musikudvalg:  Aftensang, minikoncerter, Sommersang i hospicehaven, andre musiske arrangementer på hospice, støttekoncerter, indkøb af remedier mm.

 Kommunikationsudvalg: Infogruppen, foredrag og oplysningsarbejde, hjemmeside, arbejde med at finde nye støttemedlemmer, fondssøgning og nyhedsbreve.

 Aktivitetsudvalg: Havegruppen, grillaftner, traditioner på Hospice (påske, fastelavn, jul mm), ”aftner for dem der har mistet” , besøgsvenner, cykelpiloter, blomstervanding, sommerudflugter mm.

 Frivilligråd:Organisering og koordinering af det frivillige arbejde i støtteforeningen, frivillig trivsel,  finde nye frivillige, samarbejde med Hospice, arrangerer frivilligmøder mm

Økonomiudvalg: Har ansvar for Støtteforeningens økonomi, udgifter og indtægter.

 

 

 

 

 

Samarbejdet mellem de frivillige og Hospice Vangen

Såvel ansatte som frivillige arbejder ud fra hospice´ værdigrundlag (hospicefilosofien), hvor det til enhver tid er patienten og de pårørendes behov, der er i centrum. I det daglige er der en tillidsfuld og afslappet kontakt mellem de frivillige og personalet.

Frivillige og ansatte accepterer og respekterer hinanden, og indgår i et samarbejde med udgangspunkt i, at man har forskellige arbejdsopgaver, forudsætninger og ansvarsområder.

De frivillige er bevidste om, at de ikke skal være faglige i professionel forstand – men at de er her for noget andet – nemlig at yde medmenneskelig hjælp og omsorg.

Den frivillige indsats er et højt værdsat supplement til den professionelle indsats på hospice. De frivillige er med til at give personalet større overskud til patienterne.

Frivilligkoordinatoren danner det officielle forbindelsesled mellem hospiceledelse, hospicepersonale, de frivillige og bestyrelsen for Støtteforeningen for Hospice Vangen.

Nye frivillige

Alle nye frivillige gennemgår en ”ansættelsessamtale”, et introduktionsforløb og følger en mentor, inden de er klar til at tage vagter. Desuden underskriver de en erklæring angående tavshedspligt samt afleverer en straffeattest. Introduktionen varetages af koordinatoren, hospiceledelsen og erfarne frivillige.